Pomoc:Przeglądanie stron

Z Wikiźródeł, wolnej biblioteki
Skocz do: nawigacja, szukaj
FlaggedRevs-2-1.svg

Przeglądanie stron – w związku z wprowadzeniem w polskojęzycznych Wikiźródłach wersji przejrzanych zapraszamy Cię do wzięcia udziału w inicjatywie oznaczania stron jako przejrzane, mającej na celu podwyższenie jakości zasobów Wikiźródeł. Strony przejrzane - to strony wolne od wandalizmów. Przy okazji robimy też inne drobne poprawki.

Obecnie jesteśmy na etapie objęcia wszystkich stron systemem wersji przejrzanych, a także na bieżąco oznaczamy teksty, które oczekują na przejrzenie najnowszej wersji.

Jak mogę przeglądać strony?[edytuj]

  1. Czy posiadasz uprawnienie redaktora (osoby mogącej oznaczać strony jako przejrzane)?
    By sprawdzić czy posiada się takie uprawnienia zajrzyj do swoich preferencji, w zakładce „Dane użytkownika” i zobacz czy należysz do grupy „Redaktorzy” lub wejdź na stronę Specjalna:Użytkownicy i wpisz swoją nazwę użytkownika.
  2. Pomóc możesz na dwa sposoby:
    1. Oznaczając stronę, która nie posiada jeszcze ani jednej wersji przejrzanej – dzięki temu zbliżamy się do objęcia wszystkich stron wersjami przejrzanymi
    2. Oznaczając stronę, która posiada w historii wersję przejrzaną, ale najnowsza wersja oczekuje na oznaczenie – dzięki temu czytelnicy mogą widzieć jej najnowszą wersję

Bieżąca sytuacja[edytuj]

Jak postępują prace - znajdziesz na stronach: Specjalna:Statystyki oznaczania.

Pytania dotyczące wersji oznaczonych, w tym wersji przejrzanych[edytuj]

  • Co to jest wersja przejrzana artykułu?
    • Informuje ona o tym, że któryś z regularnie edytujących wikiskrybów z odpowiednimi uprawnieniami przejrzał daną wersję i oznaczył ją jako wolną od widocznych gołym okiem wandalizmów. Nie informuje ona o tym, że artykuł został sprawdzony pod kątem merytorycznej poprawności czy też - w przypadku utworów - zgodności z oryginałem. Więcej informacji jest dostępne na stronie Pomoc:Wersje oznaczone.
  • Kto może otrzymać uprawnienia redaktora?
    • Każdy zarejestrowany użytkownik otrzymuje uprawnienia:
      • automatycznie, gdy spełnia określone kryteria; patrz Wikiźródła:Redaktorzy
      • na wniosek, gdy jeszcze nie spełnia kryteriów lub nie może spełnić kryteriów (np. był blokowany) do automatycznego przyznania uprawnień.
  • Czy boty mają uprawnienia redaktora?
    • Nie, jednak edycje botów nie zmieniają statusu strony - jeśli strona była wcześniej przejrzana, to edycja bota także będzie przejrzana.
  • Czy muszę oznaczać wersje stron jako przejrzane?
    • Nie, nikt tego nie wymaga. Na wyraźną prośbę każdy administrator może wycofać uprawnienia redaktora.
      Miej jednak na uwadze, że pozostawienie uprawnień redaktora niesie za sobą kilka zalet. Po zapisaniu własnej edycji:
      • nikt z uprawnieniami redaktora nie musi jej przeglądać i ręcznie oznaczać jako przejrzaną,
      • jest ona od razu widoczna w domyślnym widoku czytelnika.
  • Gdzie mogę znaleźć nieprzejrzane strony?
    • Lista artykułów i szablonów, których żadna wersja nie została przejrzana znajduje się na stronie Specjalna:Nieprzejrzane strony. Na stronie specjalnej elementy listy można filtrować według kategorii.
  • Kiedy moje edycje oznaczone są automatycznie jako przejrzane, a kiedy muszę dokonać tego ręcznie?
    • Jeśli edytujesz stronę z ostatnią wersją oznaczoną jako przejrzaną, to Twoja edycja zostanie oznaczona automatycznie. Podobnie ma się sytuacja, jeśli tworzysz nową stronę.
      Jeśli strona w ogóle nie posiada wersji przejrzanej lub najnowsza wersja strony nie jest oznaczona, to edycja dokonana przez Ciebie nie zostanie oznaczona automatycznie, w takim wypadku musisz dokonać tego ręcznie. Ma to na celu wykluczenie przedostania się wandalizmów do wersji domyślnie pokazywanej czytelnikom.
  • Czy przekierowania także wymagają oznaczania?
    • Tak, podobnie jak artykuły, przekierowania są narażone na wandalizmy i wymagają oznaczenia.
  • Jak usunąć oznaczenie wersji jako przejrzanej?
    • Przy usuwaniu oznaczenia postępujemy podobnie jak w czasie jego włączania. Różnica jest w zaznaczeniu lub nie statusu przejrzana. W celu usunięcia oznaczenia danej wersji jako przejrzanej należy:
      1. wejść do edycji tej wersji strony, dla której chcemy usunąć oznaczenie
      2. w ramce "Oznacz tę wersję" usunąć zaznaczenie statusu przejrzana i zapisać wciskając klawisz "Oznacz wersję"